Kirjoitin kolumnin Demokraatin verkkolehteen 12.1.2017. Voit lukea sen kokonaisuudessaan täältä myös.

Sairastut.

Soitat terveyskeskukseen ja saat ajan seuraavalle päivälle ja tarvittaessa vaikka samalle päivälle. Sinut hoidetaan kokonaisuutena. Sen tekee omalääkärisi, jonka olet tuntenut vuosikaudet ja hän muistaa sinut ja vaivasi. Saat jatkohoitoon ohjeet ja tuen. Paranet.

Eikö tämä kuulostaisi sinustakin hyvältä?

Olin joulun alla työmatkalla Etelä-Afrikassa ja hämmästyin eräästä asiasta ikihyviksi. Maassa asuu noin 52 miljoonaa ihmistä, mutta vain murto-osa maksaa veroja. Väestö on jakautunut useisiin eriarvoisiin ryhmiin.

Kirjoitus ja lukutaito eivät kuulu vieläkään kaikille. Se, mikä havahdutti minut todella ajattelemaan, oli se, että tästäkin huolimatta maa uskoo vahvasti, että voi tarjota ilmaisen terveydenhuollon kaikille asukkaille.

Etelä-Afrikassa on tehty terveydenhuollon uudistusta pitkään säilyttäen tavoite siitä, että se voidaan verovaroin tarjota kaikille.

Miten ihmeessä maa, jossa vain murto-osa maksaa veroja, haluaa pitää tästä ihanteesta kiinni?

Keskustelin paikallisen lääkärin kanssa aiheesta ja kun hän puhui, näin ihanteen syttyvän hänen silmissään.

Se ihanne, miten kaikki saavat hoitoa riippumatta siitä ovatko rikkaita vai köyhiä. Hän oli hyvin kiinnostunut Suomesta, pohjoismaisesta hyvinvoinnin mallimaasta, jossa kaikki maksavat veroja ja hoitoon pääsee aina.

Minua suretti, kun kerroin suunnasta, mihin olemme menossa juuri nyt.

Miksi tahdomme yksityistää terveydenhuollon?

Teemme historiallista uudistusta, mutta eri prioriteeteillä. Ihanteet ovat muuttuneet.

Keskustelumme jälkeen paikallinen lääkäri katsoi minuun vakavana ja totesi:

”Emmehän me voi millään onnistua tavoitteessamme. Emme koskaan voi pystyä tekemään uudistusta, jos kerta Suomessakaan, jossa kaikki maksavat veroja ja ihmisiä on vain 5 miljoonaa, eivät onnistu siinä ja menevät yksityistämään kaiken”.

Olin sanaton.

Niin. Miksi emme pystyisi tarjoamaan julkista verovaroin tuotettua terveydenhuoltoa kaikille ilmaiseksi? Miksi tahdomme yksityistää terveydenhuollon?

Miksi tahdomme, että terveydellä tehdään voittoa, voittoja tavoitteleville monikansallisten yritysten omistajille, joiden voitoista ei edes välttämättä makseta veroja Suomeen?

Ja joita kuitenkin tuetaan verovaroin

Tätä on hyvin vaikea selittää ulkomailla.

Itse matkustin työni takia viime vuonna 12 kertaa ulkomailla ja olen viikoittain yhteydessä terveydenhuollon kollegoihin ympäri maailmaa ja joka kerta puhuessani kollegoiden kanssa, eivät he ole voineet uskoa tätä todeksi.

Kaikki ovat sanoneet kuin yhdestä suusta, etteivät olisi koskaan uskoneet, että Suomi romuttaa hyvin toimivan järjestelmän vaihtaakseen malliin, joka ei juurikaan ole toiminut missään ja maksaa paljon rahaa. Näin muut näkevät asian.

Ei ole väärin toivoa ja uskoa siihen, että voisimme tarjota ilmaisen julkisen terveydenhuollon kaikille.

Niin. Ihanteista tulee pitää kiinni. Minä ihailen Etelä-Afrikkaa, jossa uskotaan toisenlaiseen tulevaisuuteen. Tasa-arvoon ja mahdollisuuksiin. Ihmisestä halutaan pitää huolta, oli hänen taustansa mikä tahansa.

Ei ole väärin toivoa ja uskoa siihen, että voisimme tarjota ilmaisen julkisen terveydenhuollon kaikille. Minä maksan veroja. Maksaisin vaikka vähän enemmän jos se turvaisi meille ennaltaehkäisevän ja terveyttä edistävän terveydenhuollon.

Maksan mielelläni veroja siitä, että erikoissairaanhoito pystyy hoitamaan raskausviikolla 24 syntyneen pikkukeskosen kuin ihmeen kaupalla kuntoon tai aivoinfarktin tullen pääsee hoitoon minuuteissa ja pelastuu.

Eikä kuolisi jälkeenpäin sen takia, että liotushoito maksaisi koko omaisuuden ja ajaisi henkilökohtaiseen konkurssiin. Ei voi olla tulevaisuutta se, että meidän pitää pystyä ostamaan jo syntymättömälle vauvalle supervakuutus.

Luoja paratkoon, jos vauva on vammainen, silloin ei saa vakuutusta.

Vakuutuksella pääsemme lääkäriin, vähän nopeammin, paikkaan jossa meitä hoidetaan, mutta vain niin kauan kuin meillä on varaa. Kukaan ei sano, että nyt tämä riittää.

Emme uudista sotea siksi, että tahdomme uuden hallinnollisen maakuntarakenteen.

Tahdon uskoa, että järki voittaa lopulta. Tässäkin asiassa. Huomaamme miten hyvin asiat ovat nyt ja muistamme sen miksi aloimme tehdä sote-uudistusta alun perin. Yksityistäminen ei tässä(kään) asiassa ole autuaaksi tekevä asia, jonka jopa Kokoomusministerit ovat nyt myöntäneet.

Emme uudista sotea siksi, että tahdomme uuden hallinnollisen maakuntarakenteen. Emme siksi, että tahdomme yksityistää terveydenhuollon. Vaan siksi, että tahdomme integroida terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palvelut ja voisimme sulavammin liikkua tarpeen mukaan perus ja erikoistasolla. Puhumattakaan siitä, että tietomme liikkuisivat meidän mukanamme. Nyt tämä ajatus tuntuu niin kovin kaukaiselta.

Mutta minä jaksan uskoa ihanteisiin. Uskon, että toisenlainen tulevaisuus on mahdollista. Se on arvovalinta.

Arvo, joka Etelä-Afrikassa loistaa kirkkaana ihmisten silmissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *