Kunta- ja aluevaalit 2025

Kuntavaaleissa on tarkoitus valita valtuutetut kunnanvaltuustoihin, jotka päättävät paikallisista asioista, kuten

  • koulutuksesta,
  • kaavoituksesta,
  • liikenteestä ja
  • terveyspalveluista. 

Aluevaaleissa puolestaan on tarkoitus valita valtuutetut hyvinvointialueiden aluevaltuustoihin, jotka vastaavat

  • julkisista sosiaali- ja terveyspalveluista sekä
  • pelastustoimesta.

Vaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 13.4.2025. Ennakkoäänestys on Suomessa 2.-8.4.2025 ja ulkomailla 2.-5.4.2025.

Teemani aluevaaleissa - kaiken voi tehdä reilummin

1. Hoitoon pääsy

Nykyinen hallitus on heikentämässä hoitotakuuta, mikä vaarantaa kansalaisten oikeuden saada hoitoa ajoissa. Meidän on varmistettava, että jokainen saa tarvitsemansa hoidon viivytyksettä. 

14 päivän hoitotakuu on säilytettävä, ja hoitoon pääsyn turvaaminen on asetettava etusijalle, vaikka resurssit ovat rajalliset. Tämä edellyttää tehokasta resurssien käyttöä ja ennaltaehkäisevien palveluiden vahvistamista, mikä pitkällä aikavälillä vähentää kustannuksia ja parantaa hyvinvointia. Nopealla hoitoon pääsyllä ehkäisemme sairauksien pahenemisen ja vähennämme kalliimpien palveluiden tarvetta.

Perusterveydenhuollossa on otettava
käyttöön omalääkäri- ja omahoitajamalli. Kun
potilasta hoitaa sama tiimi, hoidon laatu, jatkuvuus ja
asiakastyytyväisyys paranevat sekä kustannukset vähenevät.

Palveluiden saatavuus tulee myös varmistaa koko hyvinvointialueella.

henkilö pyörätuolissa.
Meidän täytyy pitää huolta, että hoitoon pääsee ajoissa.
logo

2. Mielenterveyspalvelut

Mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet ja ovat merkittävä työkyvyttömyyden syy, erityisesti nuorten keskuudessa. 

Varhan on laadittava kattava mielenterveysstrategia, joka kattaa ennaltaehkäisyn, matalan kynnyksen palvelut sekä vaativat erityisyksiköt. Hoitotakuu on ulotettava myös mielenterveyspalveluihin, jotta apua saa nopeasti ja oikea-aikaisesti. 

Mielenterveysongelmien tunnistamista muussa
hoidossa on parannettava  hyvinvointialueella. Näin varmistetaan, että ihminen saa tukea ja apua nopeasti.

Opiskeluhuoltoon on panostettava aiempaa enemmän ja turvattava laadukkaat opiskeluhuollon palvelut, kattaen niin kouluterveydenhuollon, psykologit, kuraattorit kuin psykiatriset sairaanhoitajat. 

Varhan alueella tulee myös aloittaa toimenpideohjelma neuropsykiatristen lasten ja heidän perheidensä tuen tarpeen ja oikea-aikaisen hoidon ja tuen saannista.

3. Lapsiperhepalvelut

Perheiden hyvinvointi on yhteiskunnan perusta. On tärkeää tarjota ennaltaehkäiseviä palveluita, jotka tukevat perheitä ajoissa ja estävät ongelmien kärjistymisen. Palveluiden saavutettavuutta on
parannettava, jotta jokainen perhe saa tarvitsemansa tuen helposti ja nopeasti. 

Lapsiperhepalvelut ja kotiin vietävät lapsiperheiden kotipalvelut tulee panostaa. Tämä on ennaltaehkäisevää toimintaa,
jolla voidaan säästää myöhemmän vaiheen raskaampaa tukea. 

Neuvolapalvelut ovat palveluita, joiden tulee olla perheitä lähellä ja tässä emme voi enää supistaa palveluverkkoa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja ei saa päästää kasvamaan palvelujen käytön esteeksi, niitä tulee kohtuullistaa ja varmistaa, etteivät ne pääse perintään. Varhan tulee pilotoida perhekohtaista sosiaali- ja terveydenhuollon maksukattoa.

Pidetään huoli, että perheitä tuetaan ajoissa.

logo
lapsi pitää sormesta kiinni.

4. Järjestöjen rooli

Järjestöt ovat keskeisiä hyvinvoinnin edistäjiä. Niiden toimintaedellytykset on turvattava, ja yhteistyötä julkisten palveluiden kanssa on tiivistettävä. 

Tämä mahdollistaa monipuoliset ja kattavat palvelut alueen asukkaille sekä vahvistaa yhteisöllisyyttä. Järjestöjen toiminta-avustukset on pidettävä vähintään vuoden 2024 tasolla ja kuntien ja hyvinvointialueen työnjako niiden jakamisessa on selkeä

Samoin tulee lisätä mahdollisuutta pitkäjänteiseen kumppanuustoimintaan.

Teemani kuntavaaleissa

1. Tavallisten ihmisten asiat etusijalle

Haluan rakentaa yhteiskuntaa, joka on reilu kaikille. Reiluus on oikeudenmukaisuutta ja sitä, että poliittisilla päätöksillä kenenkään taakka ei kasva kohtuuttomaksi. Reiluutta tuleville sukupolville on se, että hyvinvointivaltion perusta säilyy vahvana.

Politiikan on keskityttävä konkreettisiin ratkaisuihin, jotka parantavat arkea. On kuunneltava asukkaita ja vastattava heidän tarpeisiinsa, jotta päätökset heijastavat yhteisön todellisia huolia ja toiveita. 

Arjen palvelut, joukkoliikenne, liikunta, kulttuuri ja muu yhteisöllinen vapaa-ajan toiminta ovat tärkeitä asioita, joihin turussa on panostettava. Hyvästä arjesta muodostuu hyvä elämä – ihan meille jokaiselle. 

Tavallisten ihmisten arki on etusijalla – sujuvat julkiset palvelut, laadukas
varhaiskasvatus ja koulutus, toimiva joukkoliikenne sekä kohtuuhintainen asuminen. SDP, kuten minäkin, haluaa turvata palvelut koko elämänkaaren ajan, perheiden tukemisesta ikäihmisten hyvinvointiin.

Tavoitteena on oikeudenmukainen ja viihtyisä kunta, jossa arki on sujuvaa kaikille.

2. Segregaation purku

Kaikille on taattava turvalliset asuinalueet ja tasavertaiset palvelut. On panostettava asuinalueiden monimuotoisuuteen ja yhteisöllisyyteen sekä ehkäistävä alueellista eriytymistä. 

Tämä edellyttää suunnitelmallista kaupunkipolitiikkaa ja asukkaiden osallistamista päätöksentekoon. Turussa erityisesti tulee huolehtia Pansio-Pernon, Varissuon ja Halisten palveluista ja muidenkin alueiden
tilannetta tulee tarkastella. 

Meidän tulee tehdä toimenpideohjelma segregaation purkuun, jossa huomioidaan sosiaalinen kehitys, köyhyyden vähentäminen, mahdollisuuksien antaminen ja integraatio. Yhteisöllisyyttä tulee lisätä yksinäisyyden vähentämiseksi.

Turkuun tulee rakentaa kohtuuhintaisia asuntoja ja varmistaa asuinalueiden viihtyvyys sekä palvelut.

3. Koulutus ja TKI-panostukset

Laadukas varhaiskasvatus ja koulutus ovat tulevaisuuden perusta. Jokaiselle lapselle ja nuorelle on turvattava sujuva ja yksilöllistä kehitystä tukeva koulutuspolku. 

Koulutukseen investoimalla luomme kestävää kasvua ja hyvinvointia. Turku elää suurten muutosten aikaa, ja sen uudistumiskyky riippuu kyvystä tunnistaa keskeiset ilmiöt ja löytää rohkeita ratkaisuja. 

Yhteistyö korkeakoulujen ja TKI-toiminnan kanssa on strateginen valinta, joka vahvistaa Turun asemaa lääketeknologian, meriteollisuuden, digitalisaation, ilmastonmuutoksen, kaupungistumisen sekä demokratian ja eriarvoistumisen murroksen keskiössä.

Koulutukseen investointi luo Turkuun kasvua ja hyvinvointia.
logo

4. Elinvoimainen kaupunkipolitiikka

Kaupunkia on kehitettävä kestävästi, huomioiden sekä taloudellinen että ympäristöllinen näkökulma. 

Elinvoimainen keskusta, toimiva joukkoliikenne ja yrittäjyyden tukeminen lisäävät Turun vetovoimaa. Kaupungin tulee investoida kasvukohteisiin, esimerkiksi Kupittaan kärki on tässä tärkeä, mutta samalla tulee pitää huolta siitä, että korjaamme edelleen varhaiskasvatuksen ja
koulujen yksiköitä. 

Nämä korjausinvestoinnit eivät saa jäädä kasvuinvestointien jalkoihin.
Kestävällä kaupunkipolitiikalla varmistamme kaupungin elinvoiman ja asukkaiden hyvinvoinnin.

Turussa tulee myös pitää huolta siitä, että kaupunkia rakennetaan monipuolisesti ja lisätään pientaloalueita ja luodaan viihtyisiä uusia perheasuntokohteita.

Turussa on varmistettava, että myös pienillä yrityksillä on edellytykset menestyä tarjouskilpailuissa. Hankinta- ja kilpailutusosaamista tulee lisätä. Yksin-, mikro- ja pienyrittäjien edellytyksiä on parannettava joustavoittamalla kilpailutusten vaatimuksia.