Suomessa vietetään 24.10. kansainväistä Yhdistyneiden Kansakuntien päivää, jota on vietetty jo vuodesta 1948 asti ja jota juhlistetaan liputtamalla.

Tahtoisin nostaa pari asiaa esille, miksi YK:n juhlapäivä on minusta tärkeä. YK on julkaissut vuoden 2016 alussa uudet kestävän kehityksen tavoitteet.

ykkuva

Tavoitteita on yhteensä 17, ja näiden avulla pyritään saavuttamaan parempi maailma meille kaikille.

Tavoitteet liittyvät kiinteästi ihmiseen, ympäristöön, ihmisoikeuksiin ja taloudellisiin kysymyksiin.

Minulle tärkeitä tavoitteita ovat tavoitteet rauhan edistämiseksi. Kirjoitin jo aiemmin blogiini siitä, maailmanrauhan indeksi eli raportti maailman rauhan tilasta kertoo meille.

Voit lukea sen täältä.

Mutta kestävän kehityksen tavoitteissa on muutakin huomionarvoista kuin pelkästään työ rauhan eteen.

Tavoitteissa nostetaan esille työ tasa-arvon edistämiseksi ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Nämä ovat erittäin ajankohtaisia asioita niin maailmalla, Suomessa kuin Suomen henkisessä pääkaupungissa Turussa. Tasa-arvo kysymykset ovat nousseet hyvinkin ajankohtaisiksi viimepäivien uutisoinnissa ja hyvä näin. Tavoitteissa tuodaan esille naisiin ja tyttöihin kohdistuva syrjintää, joka tulee lopettaa. Samoin tuodaan esille se, että tulee edistää jaettua vastuuta kodista ja perheestä ja pitää huolta, että on riittävästi julkisia palveluita ja infrastruktuuria tähän.

Tämän päivän Suomessa ja näkyvästi myös Turussa olemme keskustelleet kovin sanoin lapsen subjektiivisesta oikeudesta päivähoitoon, äitien nopeasta työllistymisestä ja epätasa-arvoa tukevista rakenteista. Presidentti Tarja Halosen sen jo tiivisti oivasti: ”Yksi kerta ei riitä. Ei kannata olla naama ruvella lasikaton rikkomisesta, jos muita ei tule perässä.” Tasa-arvon mallimaana meilläkin on vielä paljon tehtävää.

Toisena itselleni tärkeänä tavoitteena tahtoisin nostaa esille työn ilmastontorjumisen puolesta, erityisesti mainitun alatavoitteen kohdalta. Ilmastonmuutosta koskevat toimenpiteet pitäisi integroida kansalliseen politiikkaan, strategioihin ja suunnitteluun. Voimme paikallispolitiikassa edistää myös näitä tavoitteita tekemällä päätöksiä esimerkiksi hyvän julkisen liikenteen tukemiseksi, järkevän ympäristösuunnittelun edistämiseksi ja vaikkapa tarjoamalla luomukahvia kokouksissa. Itse olen pitänyt blogia luomuruuasta ja luomuelämäntavasta jo vuodesta 2014 asti. Minulle tämä on yksi tapa tuoda esille tekoja paremman ympäristön puolesta.

Mitä sinä toivoisit nostettavan esille YK:n kestävän kehityksen tavoitteista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *