Tässä on viisi uutisotsikkoa – kaikki viimeisten muutaman päivän sisältä.

On täysin kestämätöntä, että emme toimi mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi. Joka päiväuutisoidaan siitä, miten mielenterveyskriisin takia menetetään miljardeja, puhumattakaan ihmishengistä tai inhimillisestä kärsimyksestä.

HS:n ja MTV Uutisten tuoreet artikkelit ovat herättäviä, mutta eivät valitettavasti yllättäviä.

Ne osoittavat jälleen kerran vastaansanomattomasti, että lapset ja nuoret kärsivät yhä enemmän vakavista mielenterveyden ongelmista, kuten masennuksesta, ahdistuksesta ja itsetuhoisuudesta.

Tämä on valtava huolenaihe.

Samaan aikaan lasten ja nuorten matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut ovat puutteelliset, jos niitä ylipäätään on. Perustason palveluvaje johtaa ongelmienhuomaamiseen tarpeettoman myöhään ja erikoissairaanhoidon ruuhkautumiseen.

Samalla psykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäreistä on pulaa. Näin ei voi jatkua. On meidän aikuisten vastuulla hoitaa tämä asia kuntoon nyt.

Mielenterveyskriisin ratkaisu vaatii rahaa ja resursseja. Mutta jos emme tee sitä nyt, niin lasku tulee olemaan täysin sietämätön niin inhimillisesti kuin taloudellisesti.

Resurssien lisäämisen ohella toivoisin, että aikuiset ja päättäjät pysähtyisivät hetkeksi pohtimaan omaa nuoruuttaan ja elämäänsä.

Sitä, miltä itsestä tuntui, kun elämässä oli vaikeaa. Sillä tiedämme, että mielenterveysongelmista kärsii joka neljäs suomalainen vuoden ajanjaksolla.

Nyt meillä on mahdollisuus tehdä vaikuttava muutos nuorten elämässä ja tarjota heille apua ja tukea, jotta he voivat selvitä. Emme voi vain odottaa ja toivoa, että tilanne ratkeaa itsestään, vaan meidän on ryhdyttävä konkreettisiin toimiin.

Jokainen meistä voi tehdä jotain, olipa se sitten keskustelun avaaminen, tukipalveluihin ohjaaminen tai positiivisen mielenterveyden tukeminen kouluympäristössä.

Muistakaamme, että meillä aikuisilla on vastuu ja velvollisuus auttaa nuoria ja tarjota heille turvallinen ja kannustava ympäristö.

Eduskuntavaaleissa valittavien päättäjien tulee panostaa nykyistä enemmän mielenterveyteen ja varmistaa, että kaikilla on pääsy asianmukaiseen hoitoon ja tukeen.

Olemme sen velkaa lapsillemme ja nuorillemme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *