Maailman mielenterveyspäivää vietettiin 10. lokakuuta. Päivää on vietetty jo 20 vuotta, mutta onko mielenterveyden asiaa saatu riittävästi ihmisten tietoon?

lapio sdp nuoret

Tovi sitten Helsingin Sanomissa (11.8.) oli järkyttävä uutinen siitä, miten neljä nuorta jää päivittäin työkyvyttömyyseläkkeelle.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan erikoissairaanhoidon hoitotakuu lasten- ja nuorten psykiatrian puolella ei toteudu vaaditussa ajassa ja jonossa on koko ajan hoitoa tarvitsevia nuoria.

Ammatillisen koulutuksen keskeyttämisluvut ovat suuria ja yhtenä syynä ovat nuorten mielenterveysongelmat. Herää kysymys, että miten mielenterveystyö oikein toimii Suomessa?

Huolenaiheitani ovat ehdottomasti lasten- ja nuorten mielenterveystyö ja sen puutteelliset resurssit.

Tarvitsemme tähän selkeitä ehdotuksia, jotta voimme tehdä töitä sen eteen, että nuorten syrjäytymiskierre saadaan katkeamaan.

Esimerkiksi, voisimme panostaa Turussa siihen, että kouluterveydenhuollossa on riittävästi terveydenhoitajia.

Tällä hetkellä Turussa on kouluja, joissa terveydenhoitaja ei ole joka päivä tavattavissa.

Kouluterveydenhoitaja on ensimmäisiä henkilöitä, joille lapsi/nuori voi mennä puhumaan häntä huolestuttavista asioista ja on näin ensimmäisenä puuttumassa nuoren tilanteeseen sekä ohjaamassa häntä tarvittaessa hoitoon.

Ketään ei palvele se, että lapsi tai nuori pitää murheensa ja huolensa sisällään

Tavoitteena onkin, että mielenterveyden edistäminen ja ylläpitäminen ovat kaikkien kansalaisten vastuulla ja näkyy myös kaupungin valtuuston päätöksenteossa.

Avain asemassa pitää olla myös se, että mielenterveyden hoidossa sekä perus- että erikoissairaanhoidon tasolla toteutuu hoitotakuu.

”Mielenterveys on sekä yksilön että yhteisön merkittävä voimavara, jolla on tärkeä vaikutus koko väestön hyvinvoinnille, kansanterveydelle sekä kansantaloudelle”.

Näin todetaan jo Turun kaupungin mielenterveystyön kokonaissuunnitelmassa. Ihmisten mielenterveydestä huolehtiminen johtaa siis koko väestön eli kaupunkilaisten hyvinvointiin.

Tämä koskettaa siis ihan jokaista meistä, niin perheitä, kouluja kuin eri työpaikkojakin. Kannustan kaikkia ottamaan haasteen vastaan ja edistämään hyvää mielenterveyttä ympärillään ja arjessa.

Julkaistu Aamuset 10/2012

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *