(Työväen kirkkopyhän puheeni)
Hyvät vieraat ja työväen kirkkopyhää viettävät toverit.
Toimin Turun ensi- ja turvakodin hallituksen puheenjohtajana jo neljättä vuotta. Ja yhdistyksen toiminnassa olen ollut mukana jo kahdeksan vuotta. Yhdistyksemme toiminnanjohtajana toimii Heli Paasio. Olen myös toista kautta ensi- ja turvakotien liittohallituksen jäsenenä.
Liittohallituksen puheenjohtajana toimii kansanedustaja Tarja Filatov.
Sanon usein, että työ ensi- ja turvakodin eteen on minulle sydämen työtä, työtä niiden eteen, joiden ääni ei välttämättä kuulu ja heidän, jotka ovat yhteiskunnassamme usein niitä näkymättömiä avuntarvitsijoita.
Alkuun kuitenkin muutama sana yhdistyksemme historiasta
Miina Sillanpää perusti 76 vuotta sitten Ensi- ja turvakotien liiton.
Tänä päivänä jäsenyhdistysten palveluista saa apua noin 17 000 henkilöä vuodessa. Turun ensi- ja turvakoti yhdistys perustettiin v. 1945 ja Miina Sillanpää on ollut mukana valamassa perustuskiveä tänä päivänäkin Luolavuorentiellä sijaitsevaan taloomme.
Olemme siis yleishyödyllinen kansalaisjärjestö, jonka toiminnassa on mukana iso määrä ammattilaisia mutta myös paljon vapaaehtoisia.
Turun ensi- ja turvakodissa tehdään töitä vauvaperheiden ja lähisuhdeväkivallasta kärsivien kanssa
Autamme kaikkein vaikeimmassa asemassa olevia vauvaperheitä, jotka tarvitsevat intensiivistä ammattiapua. Lähisuhdeväkivaltatyössä autamme lapsia ja aikuisia, niin väkivaltaa kokeneita kuin väkivallan tekijöitä.
Tarjoamme myös apua ja tukea haastavissa erotilanteissa oleville perheille.
Turun ensi- ja turvakodista löytyy ensikoti, päihdeäitien Pidä Kiinni laitos- ja avopalvelun yksiköt, turvakoti, väkivaltatyön avopalveluyksikkö, eroauttamisen yksikkö, perheryhmäkoti alaikäisenä yksin maahan tulleille nuorille ja rikosuhripäivystys.
Yleisesti koronapandemia on haastanut järjestökenttää ja avuntarjoajia kuin myös avunhakijoita
Pandemian sulkiessa yhteiskuntaa ja sulkiessa samalla kotien ovet, monet jäivät yksin neljän seinän sisään ja avunpyytämisestä tuli vaikeaa. Lähes mahdotonta.
Oli myös tilanteita, joissa esimerkiksi lähisuhdeväkivaltaa kokenut avuntarvitsija ei päässyt hakemaan apua, koska väkivallantekijä oli kotona ja yhteiskunta suljettuna, ovet kiinni.
Tämä näkyikin hetkellisesti turvakotien asiakasvirrassa, kun apua tarvitsevat eivät päässeet hakemaan apua. Samaan aikaan kuitenkin me Turussa ja liitto valtakunnallisesti tehostettiin erilaisia sähköisiä avunhakemisen muotoja kuten chat-palveluita.
Valtakunnallisesti väkivaltatyön avopalveluista haki apua yli 4 900 ihmistä, noin viidennes enemmän kuin vuotta aiemmin 2019.
Eniten lisääntyi avunhaku chatissa. Sieltä haettiin apua yli 5000 kertaa, kun vuonna 2019 luku oli hieman yli tuhat.
Voidaankin sanoa, että korona mullista avunhakemisen määrän. Avun hakeminen kaikkiaan kasvoi korona-aikana.
Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten palveluissa asiakkuuksia oli viime tilaston mukaan noin 17 800. Se on 11 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin 2019.
Teema on ollut paljon esillä mediassa kuluneen vuoden ja viimepäivien aikana
Koronakevään 2020 aikana kodeissa tapahtui aiempaa enemmän niin puolisoon kuin lapsiinkin kohdistuvia väkivallantekoja ja esimerkiksi poliisin kotihälytystehtävät lisääntyivät.
Tilastokeskuksen mukaan näkyy myös merkittävää nousua lähisuhdeväkivallan määrässä koronan aikana verrattuna aiempiin vuosiin.
Lastensuojelun keskusliiton tuoreen selvityksen mukaan kuritusväkivalta ei ole vähentynyt, vaikka se on ollut lailla kiellettyä jo lähes neljäkymmentä vuotta.
Tänä vuonna 44% kertoo käyttäneensä kuritusväkivaltaa joskus jossain muodossa. Ja tänään Turun Sanomat uutisoivat, että Tyks purkaa koronan aiheuttamaa lasten kaltoinkohteluepäilyjen ruuhkaa – riitaisten eroperheiden tapaukset ovat lisääntyneet.
Ensi- ja turvakotien toimintaa tarvitaan yhä kipeästi tänäkin päivänä
Turun ensi- ja turvakoti selvisi kuitenkin koronan pahimman ajan todella hyvin. Meillä oli hyvä valmiussuunnitelma ja yhdistyksen toiminta on ketterää ja pystyimme vastaamaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin hyvin.
Kuitenkin korona myös haastoi meitä erityisesti kevään 2020 aikana.
Tuolloin ensikodilla tapahtui koronatartuna, minkä vuoksi jouduimme sulkemaan yksikön muutamaksi kuukaudeksi. Tästä tuli yhdistykselle toki haasteita taloudellisesti mutta ennen kaikkea asiakkaiden ja avuntarvitsijoiden näkökulmasta toiminnan lakkauttaminen hetkellisesti oli kriittistä.
Saimme kuitenkin nopeasti toiminnan auki ja aloitimme samalla enemmän kotiin vietäviä palveluita.
Turun ensi- ja turvakodin yksiköistä ehkä eniten haasteellisessa tilanteessa olivat Olivia, jossa tehdään päihdeäitien avokuntoutusta ja sen perushoitomuotona on yhteisökuntoutus, joka koronan takia jouduttuun muuttamaan ja etsimään uusia tapoja tehdä kuntoutusta.
Samoin perheryhmäkodin nuoret, jotka elävät kotoutumista todeksi ollessaan osa yhteiskuntaa, kärsivät kovin yhteyksien katkettua ja yhteiskunnan sulkeuduttua ja koulun siirtyessä etäkouluksi.
Nyt alkaa hellittää ja tilanteet normalisoitua ja nuoret pääsevät taas mukaan toimintaan.
Kokosin myös muutaman luvun Turun ensi- ja turvakodin toiminasta vuoden 2020 aikana
Vuonna 2020 ensikodissa oli noin 5 000 hoitovuorokautta ja vastaavasti päihdeäitien Pidä Kiinni – hoitoyksikkö Pinjassa oli noin 4 500 hoitovuorokautta.
Turvakodin asiakasmäärissä näkyy selvää kasvua viidenvuoden perspektiivillä ja vuonna 2020 olemme auttaneet vajaata 350 lähisuhdeväkivallan uhria.
Pilarissa, jossa tarjotaan avopalveluina tukea väkivaltaa kokeneille tai väkivaltaa tehneille, avuntarvitsijoiden määrä on ollut myös selkeässä nousussa viiden vuoden aikana.
Erityisesti näkyy vuoden 2019 ja 2020 välinen ero, jolloin asiakasmäärä kasvoi vajaasta 400 melkein 500 asiakkaaseen vuodessa.
Rikosuhripäivystyksen asiakkaita on ollut vuonna 2020 noin 3 000.
Lopuksi tahdon nostaa esille juuri eilen lanseeratut Ensi- ja turvakotienliiton aluevaaliteesit:
- Vauvat eivät voi odottaa
- Yksikään lapsi ei saa kadota kunnan ja hyvinvointialueen väliin
- Kodit väkivallattomiksi
- Vanhemmuus ei pääty eroon
- Kilpailuttaminen on taitolaji
- Sote-järjestöjen osaaminen voimavaraksi hyvinvointialueille
Erittäin tärkeitä tavoitteita sen eteen, että jokainen on turvassa.
Lopuksi Miina Sillanpään sanoin – ”Jokainen lapsi on pelastettava elämälle”.
Kiitos paljon ja oikein mukavaa syksyn aikaa kaikille.