Tämä ei ole ainoastaan kunnianhimoinen toive vaan täysin saavutettavissa oleva tilanne, mikäli pystymme yhdessä tätä edistämään niin päätöksenteon kuin talouden näkökulmasta Turussa– Toteaa liikuntalautakunnan puheenjohtaja Mari Lahti (sd).

Liikunnallinen elämäntapa, elinvoimainen seuratoiminta ja kansalaisyhteiskunta ovat keskeisiä suomalaisten hyvinvoinnin ja terveyden taustalla olevia tekijöitä. Turku on kehittyvä seutukunta ja olemme positiivisen rakennemuutoksen kaupunki, jossa väkiluku on edelleen kasvussa. Valitettavasti kuitenkin liikunnan budjetti ja sen kehitys ovat jääneet pahasti jälkeen kasvavan kaupungin tarpeista.

Emme voi myöskään ummistaa silmiämme Turussa siltä tosiasialta, että taloudellinen tilanne kaupungissamme ovat haastava. Turun kaupunki on tekemässä historiallisen suuren alijäämän ja tämä tulee osaltaan varmasti vaikuttamaan myös liikunnan budjettiin sopeuttamistoimien osalta – Pohtii Lahti.

Tähän Turun kaupungin taloudellisen tilanteen haasteeseen, kun yhdistää sen, että liikkumattomuuden arvioidaan aiheuttavan Suomessa vähintään kolmen miljardin euron kustannukset vuosittain ja Turun osuus tästä on miljoona luokkaa. Liikkumattomuuden kustannukset kaupungille tulevat lähivuosina erittäin kalliiksi väestön ikääntyessä.

Ei voi olla kysymättä ja pohtimatta, että resursoimmeko me Turussa oikeisiin asioihin? Vai säästämmekö vääristä paikoista? – Lahti jyrähtää.

Liikkumattomuuden haittojen pysäyttämiseksi ei toki ole yhtä ainoaa keinoa vaan tarvitaan useita eri toimia, poikkihallinnollista koordinaatiota ja yhteistyötä Turussa päättäjien ja urheiluvaikuttajien kanssa. Pääministeri Rinteen hallitusohjelma linjaa useita toimenpiteitä 2020-luvun liikuntapolitiikalle ja nostaa esille mm. lähiliikuntapaikkojen ja ulkoilureitistöjen tärkeyden. Hallitusohjelman liikkumisohjelma on laajakantoinen avaus, jolla voidaan tarttua liikkumisen lisäämiseen kaikissa ikäryhmissä.

Turun liikuntalautakunnan puheenjohtaja Lahti haastaakin päättäjät pohtimaan ”Turku liikkeelle” ohjelman perustamista ja vaatii pikaisia toimia ikäihmisten liikkumattomuuden torjumiseksi.

Tiedote 12.9.2019

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *