Olen ehdolla Suomen historian ensimmäisissä aluevaalissa 23.1.2022. Uudistus on Suomen historian yksi merkittävimmistä hallinnollisista uudistuksista.

Vuoden 2023 alusta lukien vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle.

Miksi minä?

Olen kokenut sote-asiantuntija. Koulutukseltani olen kätilö-sairaanhoitaja, terveystieteiden tohtori ja hoitotyön opettaja.

Toimin mielenterveyden edistämisen tutkimusryhmän vetäjänä Turun ammattikorkeakoulussa ja olenkin ollut jo yli 10 vuotta terveydenhuollon kehittämisen parissa, erityisesti mielenterveystyön kysymyksissä. Tällä hetkellä opiskelen myös Itä-Suomen yliopistossa terveystaloustieteitä, jossa graduni käsittelee mielenterveyssairastavuuteen liittyviä kustannuksia.

Olen ollut töissä niin terveydenhuollon kuin sosiaalipuolen toimipisteissä, mutta pitkän työrupeaman, noin kymmenen vuotta, tein lastensuojelussa.

Lastensuojelussa minulle syttyi kipinä mielenterveyskysymysten tutkimiseen, ja sen myötä päädyin Turun yliopistoon mielenterveystutkimuksen pariin.

Tällä hetkellä olen ollut tutkimassa ja kehittämässä mielenterveyspalveluita niin Suomessa kuin kansainvälisesti jo yli 10-vuotta.

Minulla on myös pitkä kokemus erilaisista luottamustehtävissä toimimisessa. Olen ollut kuntapolitiikassa pitkään ja omaan hyvän ymmärryksen siitä, miten esimerkiksi kuntapäätöksenteko ja konserni toimii.

Tällä hetkellä olen mm. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen ja Varsinais-Suomen sosiaalidemokraattisen piirin varapuheenjohtaja. 

Tästä kokemuksesta on valtavasti hyötyä aluevaltuustossa, jossa aluevaltuutetut päättävät muun muassa hyvinvointialue- ja palvelustrategiasta, kuten palveluverkoston periaatteista, pelastustoimen palvelutasosta, hyvinvointialueen talousarviosta ja taloussuunnitelmasta eli siitä, mihin rahoja suunnataan ja jäsenten valitsemisesta toimielimiin.

Sydämen työtä olen tehnyt pitkään Turun ensi- ja turvakodin hallituksen puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä.

Yksikään vauva ei voi odottaa ja lapsuus on suora lähetys, siitä ei saa uusintaa. Olen myös Turun omaishoitajien hallituksen jäsen.

Minulle aluevaaleissa on tärkeää nostaa esille juuri sote-järjestöjen ääni.

Miettikää mitä tapahtuisi, jos sote-järjestöjä ei olisi tuottamassa palveluita? 

Minun ja sinun aluevaalit?

Voisi varmasti sanoa, että nämä aluevaalit ovat juuri täysin oman ydinosaamiseni vaalit ja tahdonkin antaa kaiken potentiaalini, osaamiseni ja innostukseni tulevan aluevaltuuston käyttöön – sinä päätät, kuka päättää meitä koskevissa sote-asioissa jatkossa. 

Tulevat aluevaalit ovat jokaisen ihmisen kannalta tärkeämmät vaalit kuin mitkään muut vaalit aiemmin. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä vastaa nyt yli 100 kuntaa. Sote-uudistuksessa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy siis 21 hyvinvointialueelle.

Se, miten hyvinvointialueet toteuttavat järjestämisvastuutaan, päättävät tammikuun 23.pvä valittavat uudet ja ensimmäiset aluevaltuutetut. Jokainen meistä on käyttänyt ja varmasti jossain kohdassa tulee käyttämään joitakin sosiaali- ja terveyspalveluita. 

Nyt päätetään siitä, miten lääkäriin pääsee, miten mielenterveyspalvelut järjestetään, saako nopeasti apua terveyskeskuksesta, mistä ja millaista apua vauva- ja lapsiperheet saavat, saavatko ikäihmiset kotipalvelua tarvitessaan tai voiko muistisairas ja omaiset luottaa siihen, että tehostettuun palveluasumiseen pääsee, kun kotona ei enää pärjää.

Tahtoisitko auttaa minua aluevaalien tekemisessä?

Minulla on ollut aina vahva uskoa siihen, että maailmaa voi muuttaa ja kaikenlainen epäoikeudenmukaisuus ja eriarvoisuus on sysännyt minua vaikuttamaan asioihin.

Niin nytkin.

Uskon vahvasti, että demokratia ja politiikka voi ratkaista paljon asioita ja, että minäkin voin olla mukana tässä päätöksenteossa. 

Minulle luontevaa on aina ollut se, että asioihin tartutaan pelkäämättä ja haasteet ovat ratkaistavissa. Tämän takia, ainakin uskon näin, vuodet kuntapolitiikassa ovat vieneet minua moniin paikkoihin ja luottamustehtäviin. Näistä kaikista olen oppinut valtavasti ja samalla on maailmaa muutettu piirun verran paremmaksi. Näin toivon.

Kaikki apua, pieni ja suuri on lämpimästi tervetullutta. Apua ja käsiä ei koskaan voi olla liikaa. Vaaleissa on aina paljon kaikenlaista tehtävää, ideointia, sisällön tuottamista, somevaikuttamista, lehtisten jakamista postilaatikkoon, kaverille kilauttamista, somessa tykkäämisestä, rahankeruuta ym.

Mikään apua ei ole liian pieni. Ja mikään taloudellinen tuki ei ole liian pientä. Tosia-asia on kuitenkin se, että vaaleissa tarvitaan myös taloudellista tukea, sillä mainokset bussin kyljissä tai valotauluilla eivät ole ihan ilmaisia.

Ihan kaikkea ei omasta kukkarosta löydy ja siksi kovasti toivon, että mikäli koet tahtovasi auttaa vaaleissa vain taloudellisesti, niin tee lahjoitus kampanja tilille. 

Pienetkin summat tekevät suuria summia, kun lahjoittajia ja avun antajia on useampia. Jo 10:llä eurolla saa paljon mainoslehtisiä tai vaikkapa somenäkyvyyttä.

150€ saadaan jo pieni mainos lehteen ja isommilla summilla saadaan niitä valotauluja katujen varsiin.

Mitä voit tehdä?

1. Ilmoittaudu mukaan vaalitiimiin.

Tehdään yhdessä Varsinais-Suomen paras aluevaalikampanja, jossa varmuudella kuntalaisten mielenterveys ja hyvinvointi on isossa roolissa ja taloutta rakennetaan kestävällä tavalla ihminen ensin.  Laita minulle viesti, niin liitän sinut mukaan WhatsApp ryhmään. Laita viestiä Messengerissä, tai sähköpostilla (marielinalahti@gmail.com).

2. Tule mukaan tukijaksi.

Toisin sanoen, voit lahjoittaa rahaa. Kampanjatilini on FI33 5461 0720 0272 50, saajaksi “Mari Lahti vaalitukitili” ja viestiksi “Aluevaalit 2022”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *