Liikuntalautakunnan nelivuotiskautta on leimannut merkittävä olosuhdetyö sekä lasten ja nuorten liikuttamisen tärkeys.
Lautakunta on asettanut strategiassaan lasten ja nuorten liikkumisen ykkösprioriteetikseen ja sitä on pyritty noudattamaan ihan viimeiseen asti, vaikka covid19 pandemia sulki olosuhteita, pyrimme edistämään siitä huolimatta lasten harrastetoiminnan mahdollisuuksia.
Lautakunta aloitti kautensa syksyllä 2017 ja ensitöikseen määritteli omaa strategiaansa ja visiotaan.
Yhdessä mielin liikuntalautakunta päätti nostaa lapset ja nuoret sekä heidän liikuttamisen strategian keskiöön.
Kokonaisuudessaan liikuntalautakunnan tavoite on ollut heti alusta saakka toimia siten, että kaupungin strategisia ohjelmia myötäillen päämääriksi muodostui liikkuminen ja hyvinvointi sekä liikunta ja vetovoima.
Talouden tasapainottamistoimet vaikuttivat lautakunnan toimintaan
Liikuntalautakunnan toimintaan on merkittävästi vaikuttanut talouden tasapainottamistoimet, joita aloitettiin heti syksyllä 2017 uuden lautakunnan aloittaessa.
Tuolloin liikuntalautakunta sai tasapainotettua lautakunnan budjettia siten, että ylisuurista tulotavoitteista luovuttiin ja päästiin tilanteeseen, jossa joka syksy ei tarvinnut toiminnoista leikata.
Tuolloin kukaan ei osannut ennustaa, että vuosi 2020 covid19 pandemian kanssa saisi aikaan merkittävät taloudelliset kuin myös toiminnalliset haasteet kaikille.
Ennen kaikkea turkulaisille liikkujille.
Covid-19 pandemian aika tuotti myös onnistumisia
Liikuntalautakunnan kauteen on covid19 pandemiasta huolimatta mahtunut paljon onnistumisia ja merkittävää työtä Turun liikunta ja urheilukentän olosuhteiden edistämiseksi.
Kausi alkoi juhlallisesti, kun saimme vihkiä Kupittaan palloiluhallin käyttöön ja pääsimme avaamaan Samppalinnan maauimalan peruskorjauksen jälkeen uudelleen käyttöön.
Näiden isojen olosuhdeparannusten ohella liikuntalautakunta on osaltaan edistänyt lukuisia pienempiä olosuhdehankkeita kuten
- Skanssin Linnakaupungin monitoimikoulu hanketta ja
- Suikkilan uutta koulua.
Näiden ohella olemme myös panostaneet Urheilupuistoon merkittävästi kauden aikana ja luoneet alueesta monipuolista urheilukeskittymää, joka muodostuu monien erilaisten lajien ja toimintojen kokonaisuudesta.
Selvitystyö liikuntapaikkaverkoston osalta käynnistyi
Olosuhdetyötä on myös viety kohti strategisempaa tasoa ja liikuntalautakunta aloitti loppu vuonna 2019 selvitystyön liikuntapaikkaverkoston osalta.
Turussa seuraavan kymmenen vuoden aikana liikuntapaikkaverkostossa on merkittäviä uudistamistarpeita, kun useita suuria, keskeisiä ja suosittuja liikuntaolosuhteita tulossa elinkaariensa päähän.
Tämä vaatii kaupungilta hyvää hallintoa ja suunnittelua, että miten ja minne alamme liikuntapaikkaverkostoa sijoittaa.
Merkittävistä kohteista tiensä päässä ovat mm.
- Impivaaran jäähalli,
- Impivaaran jalkapallohalli,
- Liikuntakeskus Alfa,
- Lintulan voimistelu- ja sirkussali ja
- Kupittaan urheiluhalli.
Liikuntalautakunta toivoo, että selvitys saadaan valmiiksi vielä tämän päättyvän kauden aikana.
Muita onnistumisia
Mainitsemisen arvoisia onnistumia liikuntalautakunnan kauden aikana ovat olleet myös se, että Turun Liikkuva koulu palkittiin valtakunnallisesti parhaana.
Tämä on ollut ositus siitä, että lautakunnan tekemä priorisointi on ollut oikean suuntaista.
Toinen hyvin merkittävä huomionositus tuli Turun kaupungille, kun kaupunki sai perheliikuntamyönteisin kunta -palkinnon.
Tämäkin nostaa esille sen, miten olemme pitkäjänteisesti tehneet satsauksia perheisiin, lasten ja nuorten liikuttamiseen esimerkiksi Lasten liikunnan ihmemaan kautta.
Turulla on kaikki mahdollisuudet ja lähtökodat olla Suomen urheilun ja liikunnan pääkaupunki. Tämän tuleekin toimia päätöksenteon ohjenuorana myös tulevaisuudessa.
Mari Lahti, Liikuntalautakunnan puheenjohtaja