(Mielipidekirjoitus julkaistu Vakka-Suomen Sanomissa 27.2.2023)

Lähisuhdeväkivaltaan apua hakevien määrä on kasvanut moninkertaisesti viime vuosien aikana.

Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistyksistä haki apua yli 23 000 henkilöä.

Heistä 11 000 kärsii lähisuhdeväkivallasta ja lapsia yli 5000. Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnasta apua sai vuonna 2022 yli 1200 henkilöä. Heistä yli 700 kärsi lähisuhdeväkivallasta ja näistä lapsia oli lähemmäs 200.

Apua hakevien määrä on kasvanut erityisesti matalan kynnyksen avopalveluissa.

Pelkkä kriisiapu ei riitä lähisuhdeväkivallasta toipumiseen, vaan tarvitaan pitkäjänteisempää tukea. Järjestöt tarjoavat suurimman osan avusta lähisuhdeväkivallan uhreille, sen keskellä eläville lapsille ja väkivallan tekijöille. Ensi- ja turvakotien liiton huoli on, että iso osa lähisuhdeväkivallasta jää piiloon, sitä ei tunnisteta eikä oteta palveluissa puheeksi.

Eduskuntavaaleissa käydään tärkeää talouteen ja turvallisuuteen liittyvää keskustelua

Tulevat kansanedustajat tekevät meidän kaikkien turvallisuuteen vaikuttavia päätöksiä. Yksi merkittävimmistä asioista on lähisuhdeväkivallan ehkäisy. Suomessa naisista joka toinen on kokenut lähisuhteissaan väkivaltaa.

Kolmannes lapsista joutuu kokemaan kaltoinkohtelua tai väkivaltaa tai altistuu perheväkivallalle kotonaan. Väkivalta koskettaa kaikenikäisiä, vauvoista ikäihmisiin.

Siitä ei tule vaieta. Lähisuhdeväkivaltaa sekä kaikenikäisten kaltoinkohtelua tulee ehkäistä ja vähentää sekä kehittää väkivallattomuutta tukevia ohjelmia tekijöille.

Väkivaltaa kokeneiden ja sitä todistamaan joutuneiden lasten oikeus saada apua tulee turvata nykyistä paremmin uudistamalla työkäytäntöjä ja lainsäädäntöä.

Vaaleissa jokainen äänestäjä voi vaikuttaa siihen, että seuraavalla hallituskaudella naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen Istanbulin sopimus pannaan toimeen täysimääräisesti ja järjestöjen lähisuhdeväkivallan osaaminen otetaan käyttöön sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Äänestäjä, mitkä ovat sinun ehdokkaasi keinot torjua lähisuhdeväkivaltaa ja varmistaa kaikenikäisten turvallisuus?

Mari Lahti

Turun ensi- ja turvakoti, hallituksen pj

Ensi- ja turvakotien liiton hallituksen jäsen

Heli Paasio

Turun ensi- ja turvakoti, toiminnanjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *