Oppositio esitti ensimmäisen välikysymyksensä Sipilän hallitukselle liittyen koulutukseen tiistaina 22. syyskuuta 2015.

Välikysymyksen avulla oppositio viritteli aktiivista ja kiivastakin keskustelua hallituksen kaavailemiin koulutusleikkauksiin liittyen.

”Nyt olemme tulleet kriittiseen vaiheeseen. Koulutustason nousu on Suomen väestön keskuudessa hiljalleen pysähtynyt. Korkeasti koulutettujen määrässä olemme tippuneet Euroopan kärjestä keskikastiin. Suomi on menettämässä asemansa koulutuksen mallimaana, Gustafsson 22.9.2015.”

Itse pidän koulutuksesta ja tutkimuksesta leikkaamista hyvin lyhytnäköisenä ja erittäin huolestuttavana. Olen työssäni lastensuojelussa nähnyt, mitä tapahtuu kun nuori putoaa koulutuksen ulkopuolelle tai ei edes saa peruskoulua suoritettua.

Olen itse nähnyt oman maisteri ja tohtorinkoulutukseni aikana miten yliopisto organisaatio on joutunut muuttumaan ja etsimään ulkopuolista rahoitusta entistä kiivaammin ja siinä samalla taistelemaan aidon tutkimuksen teon ja tutkijakoulutuksen puolesta.

Tämänpäivän ammattikorkeakoulun opettajana en voi välttyä seuraamasta sitä muutosta, mitä valtionrahoituksen väheneminen tekee. Olen erittäin huolestunut.

Tälläisenä aikana tulee tehdä iso satsaus koulutukseen ja tutkimukseen, jotta maamme koulutustaso ei laske ja voimme jatkaa kehittymistä kohti yhteiskuntaa, jossa on todellinen mahdollisuus tehdä isojakin innovaatioita. Innovaatioista hyötyy koko yhteiskunta monella tavalla. Siitä ei hyödy kukaan, että nuori putoaa systeemin sivuun.

Syrjäytyminen on hirvittävän kallista. Nyt olisi aika herätä ja tehdä toisin kuin hallitus aikoo.

0 vastausta artikkeliin “#koulutuslupaus #eileikatakoulutuksesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *